查看: 4801|回復: 50
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] PG=PG? 數值=數值?

我想問下大家覺得數值相同既情況下  

PG 85 3分      同    SG 85 3分    準度相同嗎 ?_?

PG可以當SG玩嗎 ?  高度對3分有影響嗎 ?

速度高 運球高 3分值也夠 不得分在干麼 起來吧PG們

有攻擊力才能有更好的助攻 盲喂波入底不算什麼

別再放眼在MVP 為嬴波而干吧  lol"
回復

原帖由 JASON_FUNG 於 29-5-2008 12:19 發表
我想問下大家覺得數值相同既情況下  

PG 85 3分      同    SG 85 3分    準度相同嗎 ?_?

PG可以當SG玩嗎 ?  高度對3分有影響嗎 ?

速度高 運球高 3分值也夠 不得分在干麼 起來吧PG們

有攻擊力才能有 ...

呢d口吻咁似新手講?

如果用sg黎講   速度高 3分高  運球高  咪................[[tk_27]]

助攻唔算攻擊?

我就唔太贊成pg射太多3分

因為面對防守  好難射入[[tk_23]]

仲有pg加哂裝都唔知去唔去到85 3分數值[[tk_23]]

回復 支持 反對

無錯 助攻係重要的  我唔係話唔助攻
進攻時間有20秒  不用10秒  
中鋒到low post你交佢比可能轉個身就入兩分

SG都有SG既用途  我覺得係一好既進攻終結者
加上SG可以比較hard shoot一點

但我主要想講既係PG有能力引黎包夾  可以打得更有攻擊性
夾你 自然有一個隊友係無人看守  不補防 就不用問了

當然假如你的內線攻力好  盲喂比佢無問題
唔係咁樣做唔得  只係能力范圍內能做的係遠多於此

能力值的問題, PG能不能到85 3分  我好肯定笞你,  可以
說PG防守比SG好  SG也得防守   SG 3分比PG準 PG也得進攻

每個位置也要攻要守吧
回復 支持 反對

fung仔終於上來樂古了~歡迎~
正如jason所講~pg絕對可以十分能力85~我用左一個牛角+手都已經81~
回復 支持 反對

LoL   PG太被輕視了    悶悶地上黎講下耶穌  [[bao_40]]
回復 支持 反對

原帖由 PhilipLouis 於 29-5-2008 12:59 發表

呢d口吻咁似新手講?

因為面對防守  好難射入[[tk_23]]

仲有pg加哂裝都唔知去唔去到8 ...

咳咳... 唔知講咩∼呢排主力玩緊PG

發覺好易玩..有好隊友易攻既 一季平均6.X個AST真係好EASY

傳球機..都有分鳩傳同靚傳∼ 鳩傳同靚傳分別∼要自己隊友才可以惑受

SG 只有3分系高過PG,其他..不論技能同其他能力同PG無得比

就A人黎講PG不但冷卻快,技能也比SG多..

助攻當然是攻擊啦,不過盲目傳球入藍下,那個PG也好不到那裡!

有些人說不A才是好G,不錯用A是影響了節奏同配合,但是,有時配合打不開的局面..

一個用A好的G和不會用好A的G分野就出來了,用A好的G就是很容易引來夾擊的(別隊出來補防)

那時候,隊友們有空檔了!不會用好A的G要不盲目傳球希望隊友們不要結火鍋,要不就是硬投

建議,PG不要做傳球機, PG場上控制的不只是自己個角色,因為QE帶SS,你上場是要

控制一隊人,如果可以做到該A則A,要傳就傳,應射就射 方為大師傅

回復 支持 反對

lol
我一路都係覺得pG比SG得分能力更強
雙重假動作突破呢招, 加埋高速AA
係AA魔人既恩物

不過到左後期打團就開始轉變
只要人地肯補    PG好難射得出
特別有啲時候見到PG  A得勁會兩個守一個
當然有空當然自己射       無空就一定要傳        想一個過兩個真係好難同好晒時間

PG   A得咁勁事實上並唔係為左得分
而係引開防守
為隊友制造機會

QE +SS pass係PG獨有既
無人傳得比你更快     比你更準
如果為左A而錯過左隊友既攻擊時間      就唔係好PG
我就係其中一個XD

仲有
你個簽名好鬼型- -
得閒搵你整個得唔得

回復 支持 反對

原帖由 BeaSaGa 於 29-5-2008 06:16 發表

咳咳... 唔知講咩∼呢排主力玩緊PG

發覺好易玩..有好隊友易攻既 一季平均6.X個AST真係好EASY

傳球機..都有分鳩傳同靚傳∼ 鳩傳同靚傳分別∼要自己隊友才可以惑受

SG 只有3分 ...

中距都高過PG, 有d人話PG有雙假係得分上比SG優勝
咁我只可以講你未玩過SG or 你唔識用SG玩A
回復 支持 反對

原帖由 maurice 於 29-5-2008 15:46 發表

中距都高過PG, 有d人話PG有雙假係得分上比SG優勝
咁我只可以講你未玩過SG or 你唔識用SG玩A

首先
你可以直接話係我    唔使咁忍悔
講得出就唔怕認

第二
單對單攻擊力始終都係PG較好
突破完就射三
仲有你咁百份百肯定到PG雙假大轉去邊?
SG都只係係跑位投, pick射既把握力比PG高好多好多
係有令人無奈既攻擊力
但單對單SG我認為同PG無得比

提醒你我無話SG得分能力差
只係無隊友幫忙下攻擊力大減咁解
誤解左就唔好
假如你有咩SG  9A大法可以分享既我好樂意參考

回復 支持 反對

不計技術只計職業      PG=軟人"較"強     SG=2/3射波"較"準

SG當然也能a的  因為有"技術"存在   

但相同技術上PG用a是較強吧

命中也是同一個道理   沒什麼要爭論的

這個POST原意不是說PG就是強  SG沒有用了 這個意思

是覺得PG做的可以是更多  幫助隊友更多  

不是說自己投就不是幫隊友   傳球也一定不是為了助攻

傳球可以是為了自己得到更好的機會   

如果說PG用a強   那SG不用a也能得分更強  (打teamwork計)

但""單打單""而言PG應該比較優勝  但個人認為單打單都幾無聊 lol
回復 支持 反對