打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手作-double o

原帖由 hyuuga 於 11-12-2008 11:37 發表

用擦膠既話,應該係用Gundam marker既墨線筆吧?
對已經上左色既模型係唔可以用擦膠擦的。
正如小矮人兄所講,要留意稀釋劑同油既屬性。
我諗樓主你位朋友洗晒D油黎過好過喇!

係無上色既成品到入墨線不 ...

我係噴左白色之後入墨線,不過整唔乾淨

同埋真係加錯分

回復 支持 反對

上左色要記得唔好用gundam marker既墨線筆,改用雙星隻油性(enamel)油黎入墨線吧!
呀!我係假定版主係以水性(包括埋acrylic)上色的。
簡單D講,唔係用Enamel性既油上色時,就用Enamel既油黎入墨線吧!
只要表面唔凹凹凸凸同埋用arm油既屬性,咁就會整得乾淨架啦!

ps. 留意消光=凹凸、反光=平滑
所以想個模型消光既話,都係入左墨線先至再噴消光係面較好。
回復 支持 反對

原帖由 hyuuga 於 12-12-2008 11:00 發表
上左色要記得唔好用gundam marker既墨線筆,改用雙星隻油性(enamel)油黎入墨線吧!
呀!我係假定版主係以水性(包括埋acrylic)上色的。
簡單D講,唔係用Enamel性既油上色時,就用Enamel既油黎入墨線吧!
只要表面唔 ...

哦...我明啦 (我入墨係用雙星x-1 +白電油)
可能因為係我噴白色果時溝左消光入去...攪到表面唔平....
如果咁講
係 上白色>>光油>>入墨>>再消光
定係  上白色>>入墨>>再消光 就得?
回復 支持 反對

原帖由 [H]江.云∼ 於 12-12-2008 18:00 發表

可能因為係我噴白色果時溝左消光入去...攪到表面唔平....
如果咁講

光澤白色<例如郡氏1號>其實可以唔使噴光油
不過保險d.都係噴一層光油上去
回復 支持 反對

原帖由 [H]江.云∼ 於 12-12-2008 18:00 發表

如果咁講

上線用邊種筆呀..?
回復 支持 反對

原帖由 *小霖* 於 12-12-2008 20:33 發表

上線用邊種筆呀..?

面相筆+塗料+溶劑

記住要小心選擇適當的塗料同溶劑
唔係就會將底油溶掉

方法

將塗料加入溶劑 約1比1 or 1比1.5 左右
份量要自己試試
唔好太稀同太<傑>.要有流動性

以下2段影片 有教滲線方法..
2分40秒開始
http://hk.youtube.com/watch?v=21VODQ9EGxk

見part4
http://www1.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3294393&highlight=%2B%5Bh%5D%A4p%B8G%A4H%7E%7E
回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 12-12-2008 21:36 發表

面相筆+塗料+溶劑

唔係就會將底油溶掉

方法

份量要自己試試
唔好太稀同太.要有流動性

2分40秒 ...

原來我既問題可以用拋光劑解決 [[onion_54]]
回復 支持 反對

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 80000 才可瀏覽,您當前積分為 0

評分

參與人數 1 0 收起 理由
[H]江.云∼ 0 惡意灌水

查看全部評分

回復 支持 反對

如果咁講

多數情況之下,唔上光油就得。
原帖由 [H]小矮人~~ 於 12-12-2008 21:36 發表

面相筆+塗料+溶劑

唔係就會將底油溶掉

方法

份量要自己試試
唔好太稀同太.要有流動性

2分40秒 ...

小矮人兄係以1:1或1:1.5哩個比例嗎?
我都無留意自己用既比例,單純靠感覺。
回復 支持 反對

原帖由 hyuuga 於 13-12-2008 07:03 發表

多數情況之下,唔上光油就得。

小矮人兄係以1:1或1:1.5哩個比例嗎?
我都無留意自己用既比例,單純靠感覺。

唔係..比例係網上搵= =
無論開油定滲線.都係自己試試比較好..
因為每次情況都唔同..

原帖由 [H]江.云∼ 於 12-12-2008 22:27 發表

原來我既問題可以用拋光劑解決 [[onion_54]]

呢個方法未試過- -
回復 支持 反對