查看: 3053|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[官方情報] 《九陰真經》姓氏大搜集

親愛的各位九陰粉絲:

萬眾期待的九陰真經啟動碼測試即將開啟,《九陰真經》,蝸牛四年誠品之作,視傳承東方武俠文化為根本使命。此刻,千萬個粉絲們的心已經無比激動和澎湃,我們如同你們一樣,懷著對東方武俠的崇拜和嚮往,力爭打造一個“真武俠”世界。

在這個真武俠世界,我們將採用一個帳號一個角色,每個武俠人士都想演繹江湖中獨一無二的傳說,彰顯著自己的榮耀和與眾不同。

二零一一,江湖在即,遊戲蝸牛現面向所有天下武林豪傑徵集百家姓以外的姓氏,姓氏需符合遊戲背景,如果您提交的姓氏通過審核,將會納入未來的遊戲中。

九阴真经运营团队

-----

以上係官方公告,大家如果有想用既姓氏,但係又未有官方既百家姓資料內,記住快d去提交資料,通過官方審核之後就可以用架喇

下面係link

http://9yin.woniu.com/hd/20110831/
回復

其實我唔係太明咩= =姓氏=[
回復 支持 反對

我都係為緊姓咩煩惱,但係我而家更加擔心我玩唔玩到...
回復 支持 反對

即由玩家作一個百家姓上冇既姓氏~但個姓氏需符合遊戲背景?
回復 支持 反對

其實姓氏除左天同地之外全部都可以係姓氏~
回復 支持 反對

~蛇仔~ 發表於 8-9-2011 12:46

有人姓「我」嗎-.-?
回復 支持 反對

~蛇仔~ 發表於 8-9-2011 12:46

有姓氏"天"同"地"~不過6樓講既姓氏"我"就.......恕我不才....
回復 支持 反對

因為百家姓只係一個概括既總稱, 有好多姓氏鉼不包括在內, 相信官方係想借呢個活動完善姓氏既資料比玩家選擇
玩家所提交既姓氏需要經官方審核方可通過, 係為左確保姓氏係適合九陰真經既江湖環境, 而唔係隨便作一個出黎
係提交既過程中, 玩家需要填寫理由, 以及舉例
回復 支持 反對

有姓氏"天"同"地"~不過6樓講既姓氏"我"就.......恕我不才....
[H]天使冰藍 發表於 8-9-2011 18:37

姓氏係冇「天」同埋「地」,其他全部都可以有~
但係我證實唔到「我」係咪一個姓氏,我只可以講冇姓天同埋姓地~
~信不信由你~
回復 支持 反對

姓氏係冇「天」同埋「地」,其他全部都可以有~
但係我證實唔到「我」係咪一個姓氏,我只可以講冇姓天同埋姓 ...
~蛇仔~ 發表於 9-9-2011 06:50

點解你咁肯定唔會有"天"同"地"呢兩個姓氏先?連代表帝皇既龍都有個姓氏"龍",連姓氏"死""難"都有~點解唔會有"天"同"地"(只係古時改名有個規定~改名時唔可以改作:天子,天后,天帝,天神或叫地藏王,地主呢d涉及皇族或神靈既名)

姓天既人係有~不過數量唔多而大多唔太出名~姓氏天來源根據來自軒轅黃帝時期一個個大臣~天老既後裔~帝湯時有個大臣叫天根~漢朝時有個長社令叫天高~近代既有:天寶庫(中共黨員+高級經濟師),天德森(山東既一個醫師),天維華(當時較出名天津既一個EC),天作(作家),天樹來(某年既河北省承德縣造紙廠廠長,睇佢出世年份可能退左休),天文祥(哈爾濱電機廠廠長),天明華(攪開科技拎過d獎既人),天福臻(計年齡都成8x歲既一個美術師),天志義(河北果度一個甘草演員....),天濟民(黃石市西塞山詩社社員),天奎璋(1938年7月出世~現任貴州省伊斯蘭教協會副會長~貴陽清真寺管委會主任),天美成(山東一個畫家)

地姓氏來源有幾個→1)原來叫風氏,伏羲後裔湯地氏再劃分出來.2)周朝時既姬氏再劃分出來3)出自源於女真族4)源自明清時期既台灣土著......
姓地近代都有一個:地學雷(中國某地區既陸軍中校)

其實除左粗口字之外~其他字都有可能姓氏之一~信不信由你~
回復 支持 反對